10 måter å få et smartere hjem på

Artikkel skrevet av Tommy Hagenes og Daniel Westervik.

Det er snakket mye om smarte hjem de siste årene. Hagenes har selv montert opp 1256 sensorer i sitt eget hjem, men hva fungerer bra? Er det slik at Rema 1000 reklamen har rett, at det enkle er ofte lettest?

Artikkelforfatterne er nok litt mer en gjennomsnittet interessert i dingser, men mener at dette er noe alle bør ha i et hus eller leilighet i dag.

Det finnes mange smarte komponenter der ute. Vi tror mange er litt lei av å høre om smarte hus, da flere av de store norske aktørene har feilet på dette begrepet og man har istedenfor fått et hus eller leilighet man ikke forstår, eller som ikke virker.

Kilde: gartner.com

Det er ofte slik at teknologi går igjennom en “hype cycle” som bilde indikerer, men det er gjerne først når vi kommer i sluttfasen at vi er fornøyd med produktene. Utfordringer er at vi gjerne tar i bruk teknologi før den er klar, eller vi har ikke tålmodighet til å være med på reisen frem til da, den kan gjerne bestå av litt ustabile oppdateringer underveis, som ofte er nødvendig for å lage et bra produkt.

Hagenes og Westervik mener at det finnes mye bra smartness der ute som enkelt kan taes i bruk som fungerer mer en bra nok i dag. Vi må også huske på at det var en gang oppvaskmaskinen var en slik smart ting, men som i dag er ganske selvsagt for alle. Vi mener faktisk at det er blitt flere “smarte dingser” som vi alle har tatt i bruk den siste tiden som starter å bli så bra at vi nesten glemmer det litt i en travel hverdag.

1: Robotstøvsuger

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Det å ha en liten hjelper som støvsuger rundt i huset når du er på jobb, tror vi de fleste kan være enige om er svært positivt. Hagenes hadde selv noen tidligere utfordringer som de siste versjonene løser. Nå har det faktisk kommet så bra kamera som ser om hunden din har hatt et lite uhell og ikke velger og prøve å støvsuge det inn. Robotstøvsugeren løser også utfordringer vi mennesker er dårlig på, slik som å støvsuge under sofaen og tv benken. Det finnes flere typer på markedet, og de fleste fungerer bra nok og gjør en stor nytte i huset, selv om begge savner en smart dings som kan rengjøre trappen.

Kan det være at robotstøvsugeren blir å se på flere næringsbygg fremover?

2: Smarte lys:

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Vi har fått mange leverandører med smarte lyspærer. Et godt tegn på at noe er blitt helt vanlig er når Ikea masseproduserer dette til en god pris!

Det å stå opp, særlig på vinteren kan være en tung affære. Westervik har på soverommet koblet opp smarte lys. Disse er tidsinnstilt på det samme som alarmen slik at morgenen starter med gradvis mer lys før alarmen går. Dette hjelper å gjøre det lettere å stå opp. En nyttig funksjon er at dersom alle lys er smarte, kan man også enkelt slå av alle lys når man drar ut av huset eller legger seg for dagen. 

3: Multihøytalere

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Alexa, Google, Sonos. Det er mange løsninger på markedet. Fellesnevneren er at de kan spille av samme musikk i flere rom samtidig. Perfekt for fest og perfekt hverdag. Man kan sette opp rutiner slik at den starter når man kommer hjem eller på et viss tidspunkt. Hagenes sine smarte høytalere er den i familien som gjør de tunge oppgavene som å gi beskjed når ungene må pusse tennene og legge seg. Av og til kan det være fint å ha en “streng” google i huset.

4: Smart TV:

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

En TV viser ikke lengre de kanalene du har i veggen. Analoge kabler er utdaterte og streaming er fremtiden. De fleste har enten fått en Smart TV eller gjerne en Chromecast hvor venner kan koble seg opp for å vise en film, bilder eller gjerne streame favorittserien. Det gjør også at man alltid har noen spennende på tv som er tilpasset din smak. Selve programvaren i den Smarte TVen er ikke alltid den beste, men ved å enkelt koble til en chromecast eller Apple TV får du alt av funksjonalitet du trenger, så spar heller penger på en rimeligere TV om det er prosessorkraften som er forskjellen. Hagenes bruker alltid Chromecast uansett hvor bra Smart TVen er, det er på den måten man sikrer at den støtter alle streamingtjenester og fungerer bra sammen med stemmestyring.

5: Smart varme

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Det å styre varmen på hytten har vi gjort lenge med å “Ringe hytten varm”. Med Smart Varme er gjerne ovner på Wifi slik som Mill sine over og man kan enkelt styre varmen fra telefonen. Dersom du bruker dette hjemme kan du gjøre mange energitiltak. Du kan for eksempel senke temperatur når du ikke er hjemme og lett øke temperaturen i takt med når du er på vei hjem. I følge Enova vil du spare 5% strøm for hver grad du senker temperaturen du er borte. Ved hjelp av Tibber kan også justere automatisk i forhold til prisen på strømmen den timen. Smart Varme er den nye varmen!

6: Gateway

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Etterhvert som man får flere sensorer vil man gjerne at en løsning aktiverer en annen løsning. For at de ulike løsningene skal snakke godt sammen må man ha en oversetter. En boks som oversetter signal fra en enhet til en annen. Her finnes det mange slike bokser på markedet, Hagenes og Westervik sin favoritt er Athom Homey. Denne har både Zigbee, Z-wave, 433mhz, blåtann og IR. Dette gjør at den kan snakke med nesten alt! Dette er også så enkel å sette opp at de fleste klarer enkelt å lage enkle regler som vi har snakket om i denne artikkelen.

7: Smart dør

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Det å kunne styre tilgangen til dine dører gir deg en ny frihet, det å åpne døren med mobilen samtidig som man kan få varsel når dine aller kjæreste kommer hjem gir en kontroll, frihet og sparer mye tid. Perfekt når man er på ferie og trenger at naboen tar seg en titt for å sjekke noe. Eller å gi tilgang til en elektriker eller rørlegger når man er borte. Med en smart dørlås kan man enkelt gi tilgang uten å måtte legge ut nøkler. I tillegg kan man enkelt sørge for at alle dører låses på kvelden, kanskje samtidig som alle lysene slå seg av i en smart regel.

8: Smart ringeklokke

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Noen flere som kjenner seg igjen i en frykt når det ringer på? Hvem er det som ringer på uten å sende en sms eller ringe i forkant? Smarte ringeklokker løser dette! Her kan du enkelt se hvem som ringer på, snakke tilbake, og kanskje, dersom du har en smart dør, også åpne opp fra mobilen når postbudet har kommet med pakken din? Denne kan også fungere som et sikkerhetssystem og varsle deg dersom den ser noen ansikter den ikke kjenner igjen. Her tror vi at de beste ringeklokken har ikke kommet enda, og Westervik og Hagenes er ikke helt fornøyd med hverken Ring eller Nest.

9 Inneklima:

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Lurer du på hvordan luften du puster inn egentlig er? Visste du at vi puster inn 20 000 åndedrag hver dag? Sensorikk finnes i mange fasonger, der man har rimelig sensorikk som Aqara eller Samsung Smartthings, og mer proff løsninger som Airhings og Netatmo sine løsninger. Inneklima vet vi er ekstremt viktig, og vi har mye bra teknologi som kan sørge for at vi har et bra og sunt innemiljø for hjemmekontor, soverommet til dine barn eller ved familiebesøket i stuen. Dette kan også enkelt si ifra til Google dersom du bør lufte litt ekstra.

10 Elbil lader som lader når det er billig.

Ingen alternativ tekst tilgjengelig for dette bildet

Om natten er strøm billigere enn på dagtid. I noen timer midt på natten er den veldig billig. Ved å ha løsninger som Tibber og Easee kan man få programmene til å lade når det er billigst strøm. Westervik har spart en plass mellom 20-25% på denne måten å lade sin elbil. Det å introdusere store laster slik som elbil inn i en husstand vil kreve at vi alle bruker litt smartere komponenter, dette har med infrastrukturen i hjemmet ditt, og for AS Norge som helhet. Tibber og Easee sin reise er noe vi synes er veldig spennende og når man i tillegg klarer å vise til insentiver som besparelser blir dette også en selvsagthet for alle som har elbiler hjemme.

Vi er flinke å snakke om teknologi som ikke er godt nok, men når teknologi fungerer glemmer vi å snakke om det.