Er du leietaker med dårlig inneklima?

Tommy Hagenes
Daglig Leder i Energy Control

Klager fra leietaker består 90% av tilfellene på problemer med inneklima. Som nevnt i tidligere artikkel som vist under, vises det til at det er flere parameter man bør måle på kontorer. Om du ikke har lest artikkelen, anbefales det å lese denne først.

Tradisjonelt sett har vi kun temperatur på kontorer og temperatur samt Co2 på møte og flerbruksrom. Dette er i det hele tatt om man har SD-anlegg som er på kun 20% av bygningsmassen vår.

Som du sikkert kjenner til har vi ofte problemer med inneklima, man melder fra og får kanskje beskjed om at alt er OK – thats it! Men er det virkelig det? Har de ansvarlige riktig utstyr for å verifisere at du som bruker, eller ansvarlig for bedriften har de beste forholdene tilrettelagt for å være produktiv og holde deg frisk? Lager dette så mye støy at personer blir syke eller ueffektive? Vell, dette stemmer desverre dersom innemiljøet ditt er dårlig.

Direktør for BI i Stavanger, Dr. scient Ragnhild Wiik, har gjennomført et omfattende forskningsprosjekt hvor hun fant at et godt innemiljø kan øke produktiviteten med minimum 3 prosent. Dette gir store utslag på bunnlinja.

Hvordan skal man forholde seg til dette? -Ta ansvar selv og kontroller, det er utrolig enkelt og trenger ikke å medføre store kostnader.

I dette eksempelet viser jeg frem norske Airthings med Healthy Building Soultions som jeg har jobbet tett med det siste året, men det er flere typer systemer på markedet.

Installasjon

Installasjonen er tilrettelagt for at alle skal få det til. Det er en webside som du får tilgang til og skriver inn serienummer og en unik kode per sensor og videre viser til hvilken lokasjon sensorikken overvåker. Her kan man enkelt legge til alle sensorene på en gang eller ta det etterhvert.

Når dette er gjort er man online og sensorene må plasseres rundt om.

Plassering

Å plassere utstyret er kanskje den viktigeste grunnen til at sensorikk er forbeholdt “proffene”, men her er det noen enkle tips som kan gjøres slik at du kan gjøre dette selv. Vi ønsker selvsagt at plassering er riktig slik at vi får gode og riktige data.

  • Plasseres på innervegger, ikke yttervegger
  • Plasseres uten påvirkning fra ventilasjonsventiler, ovner, møbelspotter, kaffemaskiner eller lignende.
  • Høyde skal helst være rundt 170cm, ved unntak av barnehager eller lignende.

Den nye infoskjermen

Ved enkle grep kan du nå lage dine egne dashboard og kanskje er dette den nye infoskjermen som viser at du som leder eller HMS-ansvarlig tar innklima på alvor? Kanskje kan dette gi Hawthorneeffekten“, det at medarbeiderene ser at man undersøker om du har det bra som igjen gir en positiv effekt,selv om man nødvendigvis ikke har løst problemet der og da?

Analyse og rapport

Dataene du får fra sensorene er nøkkelen for videre fremgang. Det som er fint med Airthings sitt system er at du kan ved ett tastetrykk få ferdig rapporter som viser hva som er problemet og du kan enkelt sende dette videre til gårdeier eller FM-aktøren slik at dere kan jobbe sammen om å løse utfordringen. Her kan du også gi tilgang til alle som ønsker å få innsikt. Det er også ett åpent API som gjør at data kan enkelt hentes ut, kanskje skal nøkkeltall fra inneklimaet med på en ukentlig eller månedtlig rapporten? Her er det kun fantasien som setter begrensningen.

Kostnader

Proptech bølgen har gjort slik at teknologi er tilgjenglig for alle til en fornuftig pris. I følge nettsidene til Airthings koster i dag ett pilotkit ca 25 000kr for 10 sensorer med mottaker. Dette er da sensorer med 7 parameter; Temperatur, Fukt, Co2, VOC, Radon, Trykk og lys.

-Kanskje skal nøkkeltall fra inneklimaet med på en ukentlig eller månedtlig rapport?

Tommy Hagenes
Product Designer
Om Jobbet med byggautomasjon i 12 år med erfaring fra tekniker til avdelingsleder med salgserfaring. Veien videre gikk til facility management med fokus på teknisk forvaltning, særlig på energieffektive bygg for deretter å spesialisere meg på "Proptech" sensorteknologi. I 2020 var jeg med på over 100 bygg som vi gjorde litt smartere for en lav kost.