Drift og forvaltning av byggene våre står ovenfor store utfordringer. Vi er en bransje som henger etter teknologisk. Vi er den bransjen som har vært tregest til å adoptere IoT og nye teknologiser, faktisk så ligger jordbruket foran oss ihht McKinsey 2016.
Derfor, sammen med Martin McGloing lanserte vi en “spleis” for å samle 800.000 kroner for å kjøpe selveste Spot, robothunden fra Boston Dynamics Spot.
Etter en litt gal idè som oppstod i podcasten Praktisk Proptech har vi invitert både tech-nerder og gårdeiere til en nasjonal, digital dugnad for å kjøpe inn og teste Spot, eller Lassie, som hun er omdøpt til.
– Alle i byggebransjen har sett denne på presentasjoner og seminarer, og den er en Youtube og Tik Tok-stjerne. Nå kan vi faktisk bestille den, og viktigst av alt, teste den ut!
Russerne sendte Leika til månen, vi skal ha Lassie til Norge!!
Dersom vi får samlet inn nok penger, skjer månelandingen i lokalene til Proptech Bergen på Kokstad. Der skal hun programmeres og trenes opp til å utføre de daglige driftsrutinene på bygget. Så skal hun sendes på turne til gårdeiere rundt om i landet – Her trenger vi forslag til bygg som kan være demobygg for alle som vil være med å lære landet rundt!
Lassie programmeres gjennom en pad, omtrent som en radiostyrt bil. Hun kan både huske, se og føle.
Derfor kan hun repetere oppgaver automatisk. For eksempel sjekke rømningsveier hver morgen klokken 08.00 eller ta en natterunde på bygget hver time nattestid.
Tanken er at Lassie skal ta seg av tunge, kjedelige og risikofylte ting, som å gå opp på taket for å sjekke takrenner eller måle fukt i mørke kjellere med dårlig ventilasjon. Driftspersonalet kan bruke tiden sin på viktigere arbeidsoppgaver. Det skal være enkelt å programmere henne og vi har mange mål.
– I stedet for at driftspersonalet tar med seg kulepennen og leser av energimålerne manuelt, kan Lassie ta et bilde av tallene, prosessere det og sende det ut i skyen. Trengs det justeringer? Det fikser hun også.
– Går brannalarmen? Send Lassie ut, sensorene hun skal ha på seg kan måle kullos, røyk og Co2, og hun kan ta et bilde av området. Er det falsk alarm, melder hun fra. Brenner det, kan hun varsle brannvesenet og gårdeier på SMS.
– Vil hun ikke erstatte mennesker hvis hun blir så god som dere tror, er et spørsmål mange stiller oss.
– Svaret er at hun overtar noen av arbeidsoppgavene og frigjør kapasitet til driftspersonalet. 90 prosent av det de gjør i dag er rutineoppgaver. Mange bygg har i realiteten svært få avvik, men avvikene må likevel sjekkes. Dette kan Lassie løpe rundt og gjøre. Uten menneskene fungerer ikke robotene, så det handler om samspillet.
Vi må innse at eldrebølgen er ikke bare er noe som kommer til å påvirke helsevesenet. På like linje med at vi ikke har nok sykepleiere for våre eldre, kommer vi til å ikke ha nok driftere og teknikere til å ta vare på byggene våre.
Vi må finne en ny bestevenn til vaktmesteren, som kan bistå med mange av de manuelle oppgavene vi har på bygget som ofte går ut på å se, høre, føle at alt funker som det skal og er trygt. Dette er oppgaver vi vil teste og “trene” Lassie til.
Med muligheten til å programmere roboten avansert, er det kun fantasien som setter grenser for hvilke jobber den kan gjøre, roboten har noe som heter åpent SDK. Det betyr at den er fri programmerbar, og at det bare er fantasien som setter grenser
Ringer noen på en ringeklokke, kan vi få Lassie til å gå ned til inngangen, åpne døren og si «velkommen inn, hvem vil du treffe i dag?».
Oljebransjen har allerede tatt i bruk roboten, mens bygg- og anleggsbransjen, som er påan sisteplass innen digitalisering og siste plass på bruk av IoT enheter, har ikke enda. Vi håper Lassie kan få fart i bransjen, og sammen skal vi få dette til!
Foreløpig har vi fått inn rundt 300.000 kroner gjennom spleis, en åpen plattform for kronerulling.
Tomagruppen, Frydenbø Eiendom, Hourglas, Energy Control/Proptech Bergen, InfraCity, Airthings, HaTo Gruppen, AMTEK, Eiendomsmeglerfordeg.no, Angvik Utvikling, Angarde, Proptech Innovation og Kahrs Eiendom er blant aktørene som har bidratt. I tillegg har flere privatpersoner bidratt.
Det som er så spennende med denne måten å tenke, er at plattformen Spot er laget på, er laget for deling. Derfor var det helt naturlig å løse dette med å “spleise” sammen, og dele sammen.
Om vi klarer dette, er det ingen lengre som kan si at eiendomsbransjen ikke kan samarbeide, og står på hver sin “tue” med kompetansen. Lassie skal bidra til alt dette.