Energy Control har over mange år samarbeidet med flere av landets ledende tech-selskaper. Ett av de er en av verdens fremste sensorutviklere, Disruptive Technologies.
– Sensorene våre er i utgangspunktet tiltenkt tradisjonelle miljøer, men Energy Control putter de inn i både ventilasjonskanaler og varmesentraler. Det utfordrer oss, sier produktsjef hos Disruptive Technologies, Julian Veisdal.
Disruptive Technologies er et norsk teknologiselskap, mest kjent for å utvikle verdens minste trådløse sensorer. Sensorenes unike kvaliteter, med en levetid på opp til 15 år og kompakte størrelse, gjør de velegnet til en lang rekke ulike oppgaver. I eiendomssammenheng er datafangst for energioptimalisering, inneklima, tilstedeværelse og temperatur de mest vanlige bruksområdene.
– Vår rolle som teknologiutviklere er å gjøre det enkelt for brukerne av våre produkter å samle inn data. Vi ønsker hele tiden å videreutvikle oss og samarbeidet med Energy Control har gitt oss tilgang til teknisk ekspertise på byggdrift. Derfor er samarbeidet med Energy Control viktig for oss, sier sier Veisdal.
Brobygger mellom bygg og teknologi
For Energy Control er sensorene fra Disruptive Technologies ett av selskapets aller viktigste verktøy.
– Ved å kombinere sensorens fantastiske evne til å hente temperaturdata og våre egenutviklede algoritmer og kompetanse, kan vi måle nesten hva som helst i et bygg, sier Tommy Hagenes.
For mens Disruptive Technologies teknologiutviklere er på laben og forsker, koder og tester, så er folkene fra Energy Control hele tiden på farten – ute i feltet, inne i ventilasjonsanlegg og driftssentraler.
– De er våre øyner og øre ute i felten. Når de er ute og jobber i et bygg, kommer de over nye utfordringer som vi må løse. Hvordan skal for eksempel sensorene våre fungere og opprettholde batterilevetiden i et klima med 70 grader. Dette er utfordringer som vi liker, det pusher oss til å tilpasse og videreutvikle sensorene våre. Samarbeidet med Energy Control gjør sensorene våre bedre, sier Veisdal.
Kan måle nesten hva som helst
Hagenes forteller at de har puttet de små sensorene til Disruptive Technologies i alt fra ventilasjonskanaler til ventilasjonsaggregater, vannbårne varmeanlegg, varmevekslere og varmesentraler, for å nevne bare noe.
– Temperaturen fra sensoren kan si noe om når anlegget går og når det står i ro. Kobler vi dette opp mot differansen mellom tur og retur på en energisentral, får vi et bilde av hvordan byggets tekniske anlegg fungerer, sier Hagenes.
Størrelsene på sensorene spiller en viktig rolle og gjør at de kan hente ut data om temperaturer på både enkeltdeler og større systemer. Det gjør det mulig å finne feil helt ned på komponentnivå.
– Selv et gammelt ventilasjonsanlegg kan ha en rekke deler som fortsatt har mye liv igjen. Dette er noe sensorene kan avsløre. I stedet for å bytte ut alt, kan vi dermed gå mye mer målrettet til verks og si at her bør du bytte ut den og den delen, men resten kan du bruke videre, sier Hagenes.
Umulig uten Disruptive Technologies
Han forteller at flere av dere kunder har blitt anbefalt å bytte ut hele ventilasjonsanlegget, men at de ved å bruke sensorene og hente data, har funnet at
bare deler av anlegget trengs å byttes.
– Dette er bærekraft i praksis og det hadde ikke vært mulig uten sensorene fra Disruptive Technologies, sier Hagenes.